Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huAz olvasás és az írás szerelmese - Anne Frank története


A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár kiállítást szervezett a felső tagozatos diákok és a középiskolások számára Olvass és írj Anne Frankkal! címmel. Az utazó tárlatot a hollandiai Anne Frank Ház hívta életre, és bocsátja az intézmények rendelkezésére, hogy mind több tanuló megismerkedjen egy olyan lány életével és írói tehetségével, aki a viszontagságos körülmények közepette sem veszítette el hitét, és amely által írói vénája még kiforrottabbá vált. 

Az Anne Frank naplója című könyvben, amely naplóbejegyzéseinek gyűjteménye, az író és a tudományokért rajongó 13 éves lánnyal találkozunk, a második világháború árnyékában. Felvetődik a kérdés, vajon a mai fiatalok vezetnek-e naplót? Külföldi iskolákban ajánlott olvasmány a könyv, amelynek tartalmát a tanórán megbeszélik a diákokkal, és ösztönzik a gyermekeket arra, hogy érdemes lejegyezni dátumhoz kötött gondolatokat.
Könyvtárunk 2017. szeptember 11-én, a tárlatot megnyitó rendezvényével egy rövid időre, a rejtekhelyre, abba a bizonyos „Hátsó Traktusba” kalauzolta el az Eötvös Gimnázium és a Kőkúti Általános Iskola tanulóit. Sinkó Ildikó könyvtárunk igazgatónőjének bevezető és köszöntő szavait meghatottan hallgatták a diákok, mély csend jelezte, hogy olyan eseményt elevenítünk fel, amiről ma is nehéz beszélni. Petrozsényi Eszter színművésznő szemelvényeket olvasott fel a naplóból, amelyet az Anne életét bemutató rövidfilm követett.
A kiállítás megnyitón résztvevők beleképzelték magukat Anne bujkálás előtti mindennapjaiba, és ez az élet valószínűleg nem sokban különbözött a mai gyermekekétől. Belegondoltak abba is, hogy ők vajon mit tennének, ha több mint két évig bezárva kellene élniük egy épületben, amelynek ablakán csak sötétedés után szabadott kitekinteni. A tárlat bemutatásával interaktív programot kínálunk, hiszen a körbevezetésen, a kiállítási anyag megismerésén kívül játékos feladatok is várnak a csoportokra.
A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 11-29. között, hétköznapokon 9-től 16 óráig. Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés szükséges. (34/380-281; gyerek@mzsvktata.hu) Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Goldschmidt Éva

Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve