Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huBalatoni körút Nyulász Péterrel és hőseivel

Közeledik a gyermeknap, és ebből az alkalomból a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtára író-olvasó találkozóval lepte meg a gyermekeket 2017. május 17-én. A könyvtár vendége Nyulász Péter író volt, akinek Helka című trilógiája 2011-ben elnyerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának díját. Vendégünket arra kértük, hogy mutassa be a regény keletkezési körülményeit és vázolja a cselekmény főbb állomásait. A nyár küszöbén, a Balaton hallatán mindenki szíve nagyot dobban. A regény helyszínei pedig a Balaton és környéke.


Mielőtt elindultunk volna Helka útján, az író a közönség soraiban megpillantott óvodás korú gyermekeket, és az ő kedvükért a Miazami című kötetéből mondókákat tanított. Néhány perc múlva már a közönség kívülről tudta az arc részeinek elmutogatását a hozzá fűződő versikével.
Ezt követően máris egy tündérvilágba csöppentünk, de vajon hogyan nézhetett ki Helka, milyen egyáltalán egy tündér? Erre a kérdésre a gyermekek sorolták az általuk elképzelt alakokat, egyik diák szerint hosszú barna hajú, másik szerint van ruhája, és olyan is volt, aki azt mondta, hogy bizony lábak helyett halfarokkal rendelkezik. A kalandos regényfolyam helyszíneit fotókon láthattuk, a cselekmény sorsfordító történéseit pedig szándékosan nem árulta el Nyulász Péter, hanem azt mondta, hogy, ha érdekel, akkor „olvassátok el!” Az előadás interaktív volt, ugyanis a cselekmény szerint Tramini és Furmint a manóhősök azon vitatkoztak, hogy palacsinta avagy túrógombóc lesz-e az ebéd azon a hercegnői felvonuláson, amelyre igyekeztek. Ezt a párbeszédrészletet olvasta fel két gyermek az író közreműködésével, beleélve magukat a történésekbe.
Az előadás után természetesen dedikált is vendégünk. Meglepetésként az általa hozott kukucskálós paraván mögé állva, és fejünket a lyukon kidugva, mintha mi lennénk a regény hősei, Helka és Kamor, fotózkodhattunk.

Goldschmidt Éva

Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve