Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huBenedek 160

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtári programjainak sorát évről-évre színesíti a népmesemondó verseny. Az elmúlt évtizedekben számos témája volt a megmérettetésnek, idén Benedek Elek íróra, népmese-gyűjtőre fókuszáltunk. Ő, akinek köszönhetően kialakult az a meseforma, amelyet magyar népmesének nevezünk a „Hol volt, hol nem volt” kezdettől egészen a „Legyenek holnap a ti vendégeitek” befejezésig.

Benedek Elek születésének 160. évfordulóját ünnepeltük és rá emlékeztünk 2019. október 2-án megrendezett versenyünkkel. Nemcsak a tatai iskolákból, hanem vidékről is érkeztek alsó tagozatos diákok, akik nagy izgalommal és még nagyobb lelkesedéssel választották ki a számukra legkedvesebb Benedek Elek mesét. A legnépszerűbb mű a Jakab és a zab volt, de többek között hallhattuk Az okos lány történetét, valamint A rác című legendát Krisztus Urunkról.
A díjazás két kategóriában történt, külön jutalomban részesültek az 1-2. osztályos, és külön ajándékot kaptak a 3-4. osztályos versenyzők legjobbjai. A zsűri soraiban olyan kiváló szakemberek foglaltak helyet, mint Petrozsényi Eszter színművész, Kelemen Petra Piroska mesemondó, Görözdiné Vojnits Klára, a Kincseskert Óvoda vezetője és Szakács Zsuzsanna író, televíziós szakember. Hadakoztak a zsűritagok, míg a gyermekek a kihelyezett finomságokat fogyasztották, ám végül egyetértéssel megszületett a végeredmény. Az izgalmakat fokozandó és a feszültséget oldandó Kelemen Petra Piroska ízes mesével örvendeztette meg a közönséget, a történet végét pedig mindenki maga gondolhatta tovább.
A látottakhoz, hallottakhoz fűződően hasznos tanácsokat is kaptak a gyermekek úgy az előadásmódra, mint a hangsúlyra, beszédtempóra, meseválasztásra vonatkozóan. Valamennyi résztvevő nagyon örült az emléklapoknak, a jutalomban részesülők pedig kíváncsian lapozgatták az ajándékkönyveket. Szakács Zsuzsanna számára olyan volt ez a délelőtt, mint egy valós mese élő szereplőkkel, nem csoda, hogy végül frappánsan így zárta a programot: „Itt a vége, fuss el véle!”

Goldschmidt Éva

Eredmény:

1-2. osztály:

  1. Szakály Attila Vajk (Angyalffy M. Ált. Isk., Naszály)
  2. Molnár Anna (Fazekas Utcai Ált. Isk., Tata)
  3. Svorcz Natasa (Jázmin Utcai Ált. Isk., Tata)

 

3-4. osztály:

  1. Nagy-Szénási Petra (szent István Ált. Isk., Baj)
  2. Fohner Adél (Jázmin Utcai Ált. Isk., Tata)
  3. Jenőfi Barnabás (Fazekas Utcai Ált. Isk., Tata)

Különdíj: Sándor Dzsenifer (Kőkúti Ált. Isk., Tata)


Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve