Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huMackók a könyvtárban!


Brummogó címmel vetélkedőt tartottunk alsó tagozatos gyermekeknek. A házigazda a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára volt, amely a Maci-héthez kapcsolódva csalogatta be a bocsokat 2018. február 7-én az intézménybe.

A játékos feladatmegoldásra izgatottan érkeztek a Talentum Általános Iskola harmadik osztályos gyermekei, és már a terembe lépve érezték, hogy itt valami nagyon szuper dologban lesz részük. Különösen így gondolták, amikor meglátták a „terülj-terülj asztalkám”-ot, hiszen a program vajas-lekváros kenyér fogyasztásával zárult.
A vetélkedő nyitófeladata a lufi fújás, majd annak kidurrantása volt. Így jutottak ugyanis a csapatok ahhoz a léggömbben rejtőző utasításhoz, amely szerint eldőlt, hogy mely csoport viseli a Maci Laci, és melyik a Micimackó nevet. Természetesen mesekönyvvel kapcsolatos feladvány is szerepelt a témák között, a Dörmögő történet egérrágta sorait kellett kiegészíteni a hiányzó szavakkal könyv segítségével. Dörmiékkel még a veresegyházi Medveotthonban is találkozhattunk a Dörmögő Dömötör című folyóirat hasábjain keresztül. A kirakózás a gyermekek számára örök kedvenc, így lelkesen és örömmel rakosgatták egymás mellé a Vackorról készült kép kockáit, majd mindegyik csapat egy történetet mesélt a képekhez kapcsolódóan.
Farsang idején úgy gondoltuk, hogy betekintünk Dörmögőék farsangi mulatságába egy epizód erejéig. A bábfilm lenyűgözte a résztvevőket, akik a mese minden apró részletére figyeltek, és ezt a villámkérdésekre adott gyors válaszok bizonyították. A gyermekek jól megérdemelt jutalma pedig Dollmayer Bea könyvtáros ügyes és szorgos kezeinek köszönhetően horgolt macifejes kulcstartók voltak.
A vetélkedő után Szóda Józsefné Annus néni tokodi mackógyűjtő szólt a gyermekekhez, és nyitotta meg azt a kiállítást, amelynek anyaga az ő macigyűjteményéből való. Vendégünk mintegy hat éve gyűjti a mackókat, és már kétezer darabot tudhat magáénak. A rendszerezésben családja segíti őt.
A folyosó galérián lévő vitrinekben egymás mellett sorakoznak a tematika szerint csoportosított plüssfigurák. Noha itt a rendelkezésre álló eszközök ezt az elhelyezési módot tették lehetővé, Annus néni gondolataiban valójában életképek formájában élnek ezek a mackók. A gyermekkönyvtár szervezésében kiállított gyűjtemény rendkívül gazdag, hiszen rengeteg Micimackó figura tekint vissza ránk. Láthatjuk Micimackónak a legkülönfélébb változatait, és világ medvéiből is akad jó néhány, például Paddington figurája, de régi, sokunk gyermekkorát megidéző macikkal is találkozhatnak az érdeklődők. Annus néni szívesen fogad örökbe mackó figurákat, és gyermekkönyvtárunk által a kiállítás ideje alatt kedves olvasóink is eljuttathatják hozzá a neki szánt macikat. A tárlat 2018. március 1-ig tekinthető meg.

Goldschmidt Éva

Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve