Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huMesélő tündérek

Benedek Elek születésnapja a Magyar Népmese Napja. A Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban immár hagyomány, hogy e jeles napon, szeptember 30-án népmesemondó versenyt rendeznek. Nagy volt a verseny iránt az érdeklődés kicsik és felnőttek részéről egyaránt. A gyermekek lelkesen, kitartóan és sok-sok szorgalommal készültek a megmérettetésre.

Az "Anyám tündér, apám király" című versenynek a Művelődési Központ Vízimalom terme adott otthont, amelyet szépen megtöltöttek a diákok, szüleik és tanáraik. Újdonságként szolgált a mikrofonba való beszéd. A zsűri javaslatára a gyermekek sorra kivonultak egy mikrofonpróba erejéig, amely valahogy így szólt: mikrofonpróba, 1, 2, 3. A bátrabbak oda állhattak, s így nem csupán a terem falai között, de az épület folyosóján is érdeklődő fülekre találtak a mesék.
A versenyzők produkcióit háromtagú zsűri felügyelte és bírálta. Bombicz Zsuzsa, Simon Csabáné Irma és Kárpáti Csabáné Gyöngyi buzdította a gyermekeket, hogy nem a helyezés a lényeges, hanem az, hogy mindannyian jól érezzük magunkat ezen az igazán családiasnak mondható programon.
Nevezni két kategóriában lehetett, külön értékelte a zsűri a második osztályosok, és külön a harmadik-negyedik osztályosok produkcióját. A választott mesék témája pedig vagy tündér vagy legendamese lehetett. A versenyt megelőző hetekben több tanuló keresgélt a gyermekkönyvtárban ilyen témájú meséket, a választásoknak meg is lett az eredménye. Ki-ki korához, teljesítőképességéhez mérten választott rövidebb vagy éppen hosszabb mesét.
Goldschmidt Éva gyermekkönyvtáros bevezetőjében ismertette a verseny menetét. A gyermekek sorszámot húztak, s ez alapján dőlt el a sorrend. Az első sorszámot kihúzó Koronczi Szabolcs igen magasra tette a mércét A bécsi diákok című mesével. A már több versenyen kiválóan jeleskedő fiú a zsűritagokat hamar levette a lábáról előadásmódjával. A gyermekek figyelmesen és fegyelmezetten hallgatták egymás meséjét, nagy tapssal jutalmazva az előadást. Amíg a zsűri tanácskozott, a diákok a kihelyezett finomságokból ehettek, ihattak. Az eredményhirdetést izgatottan várta mindenki. Külön díjazták a második osztályos korcsoportban a legjobbat. Zhorela Zsuzsanna Vitéz Laci című meséjével nyerte el a zsűri tetszését. Sőt különdíjat is kiosztott a zsűri Váczi Juditnak, aki mint kiderült nem csak mesemondásban, de rajzolásban is kiváló. A harmadik negyedik osztályosoknál az elsőként mikrofon elé lépő Koronczi Szabolcs nyerte el az első díjat, őt Rusznyák Zsombor követte a Kovácsok kovácsa című mesével, harmadik pedig Venter Dóra lett, aki rendkívül bájosan mondta el a Macskacicó című mesét. A korosztály különdíját a daliás kiállású Sári László zsebelte be A szerencsepróbáló királyfi című népmesével. Neki azért sem volt könnyű dolga, mert az említett mesét még ketten mondták el, hasonlóan ügyesen. A Magyar Népmese napján idén is méltón emlékezett a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Benedek Elek népmeseíróra. A hagyomány tovább folytatódik: találkozzunk jövőre is!

Goldschmidt Éva

Képek >>


A verseny helyezettjei:

2. osztály:
1. Zhorela Zsuzsanna, Vaszary Ált Isk. Jázmin Utcai Tagint. (Vitéz Laci)
Különdíj: Váczi Judit, Vaszary Ált Isk. Jázmin Utcai Tagint. (A Két lány, meg a vasorrú banya)

3-4. osztály:
1. Koronczi Szabolcs, 4. oszt. Kőkúti Ált. Isk. (A bécsi diákok)
2. Rusznyák Zsombor, 4. oszt. Kőkúti Ált. Isk. (Kovácsok kovácsa)
3. Venter Dóra, 3. oszt. Vaszary Ált Isk. Jázmin Utcai Tagint. (Macskacicó)
Különdíj: Sári László, 3. oszt. Vaszary Ált. Isk. (A szerencsepróbáló királyfi)

Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve