Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huOLVASS VELEM! - NYEREMÉNYJÁTÉK >>


Osszátok meg honlapunk látogatóival olvasásélményeiteket!

Figyelem! Annyit írsz, amennyit gondolsz, kötöttség nélkül! Küldd el könyvajánlódat a gyerek@mzsvktata.hu e-mailcímre, de személyesen, kézzel írva is leadhatod.
Benke Sarolta rajzos könyvajánlója
Czigány Zoltán: Csoda és Kósza


Rachel Renée Russel:
EGY ZIZI NAPLÓJA


Ez az a könyvsorozat, amit még akkor kezdtem el, amikor megszerettem az olvasást és azóta is imádom. Az eddig 9 részes sorozat története szerint a főszereplő lány, Nikki Maxwell egy új „puccos” iskolába kerül édesapja munkája miatt (édesapja csótányirtó). Itt sikerül szert tennie új barátokra és egy kifejezetten idegesítő ellenségre, akivel az iskolában szekrényszomszédok lesznek. Eközben otthon egy kishúg, a szülők és egy óriás műanyag csótány várja. Mindezek mellett egy fiú is feltűnik a láthatáron, de kérdéses, hogy csak barátok maradnak-e. Az előbb említett ellenség, MacKenzie Holister megpróbálja megkeseríteni Nikki életét, de mivel két legjobb barátja Zoey és Chloe mindig mellette állnak és támogatják, ezért nem sikerül neki. Nikki hobbija a rajzolás, ezért a könyvek is tele vannak jobbnál jobb rajzokkal. Ez a sorozat a 10 év körüli korosztályt és inkább annak lány tagjait célozza meg. Akárhányszor újra tudnám olvasni, egyszerűen imádnivaló és csak ajánlani tudom.

Tárnok Sára, 6. évfolyamos tanuló – TATA
lelkes könyvmolyLois Duncan: Kutyaszálló


Andi Walker imádja a kutyákat. Csakhogy Andi és a családja Alice nénihez költöztek, aki borzasztó allergiás a kutyákra, így a kislány tacskójának, Bebének meg az Alice néni küszöbére tévedt tündéri kóbor kutyának, Pénteknek bujkálnia kell. Amíg egyszer csak Andinak nagyszerű ötlete nem támad. Nemsokára bátyjával, Bruce-szal megmentik Pénteket és a kölykeit, majd beköltöztetik őket egy a közelben álló elhagyatott házba. Később itt talál otthonra Vándor, a gyönyörű ír szetter is, akivel rosszul bánik a gazdája, őt pedig az iskolaudvaron maradékokért kuncsorgó MacTavish követi. Ezután érkezik még öt bullmasztiff kölyök, akiket tulajdonosuk nem akar megtartani. Andi odáig van az izgatottságtól - igazi kutyaszállót vezet!  Andi és családja közben házakat keresnek, az ingatlanügynök azt a házat szerette volna megmutatni, amelyik a kutyák szállodája volt. Próbálták a gyerekek megakadályozni szüleiket, de nem sikerült. Amint beléptek az ajtón Alice néni tüsszögni kezdett. Elő szaladtak a kutyák. Senki sem értette ezt a dolgot csak a gyerekek, kimentek a házból és számonkérte Mrs. Walker a gyerekeit. Andi és Bruce mindent elmesélt szóról szóra. Végül megvették a házat. Három kutyát tartottak meg: Bebét, Pénteket és megvásárolták Mr. Gordontól Vándort. A többi kutyát és Andi verseit eladták.

Harangozó Kinga
Kemény Kristóf: Puskás Öcsi a külvárosi vagány hihetetlen kalandjai – Szökjünk ki focizni!


Mivel már évek óta focizom, jól ismerem Puskás Öcsi világhírű labdarúgó nevét. Ezért éreztem késztetést, hogy elolvassam ezt a könyvet.
A könyv családtörténettel kezdődik. A meséből megismerhetjük Öcsi gyerekkorát, családi életét, és azt, hogy vált belőle focista Bozsik Cucu barátjával együtt. Öröm volt megismerni azt az időt, amikor a gyerekek még rongylabdával fociztak.  A könyvből képet kapunk a grundos focizások hangulatáról, a visszahúzós cselről, és a rongylabdakészítés módjáról. Cucuval sok közös élményen mentek keresztül, míg végül ők lettek a külváros bajnokai. Kedvenc részem az volt, amikor Öcsi és Cucu szerepeltek az erzsébetiek ellen, akik jóval idősebbek és erősebbek voltak náluk, mégis győztek Öcsi bomba góljaival.
Színes, szépen kidolgozott rajzokat találunk a mesekönyvben. Fiúknak, lányoknak egyaránt ajánlom ezt a könyvet 7-13 éves korig.


Dományi Levente, 12 éves
Julia Boehme: Tafiti – Utazás a világ végére


Tafiti, a kölyök szurikáta családjával él Afrikában, a sivatagban. A kajla, kíváncsi állatka szeret játszani. Egyszer játék közben meglátott egy távoli dombot, és elkezdett vágyakozni, hogy oda eljusson. El is határozta, hogy elmegy oda. Bepakolt a batyujába, és útra kelt.
Így kezdődik ez a vidám, kalandokkal teli történet, ahol a világjáró Tafiti útközben sok állattal találkozik: kígyóval, oroszlánnal, vaddisznóval, sassal. Az oroszlánnal akkor találkozott a szurikáta, amikor épp készült felfalni a vaddisznót, Pamacsot. Tafiti ügyesen közbelépett, odaadta Kofi királynak a sütijét, megmentve ezzel a vaddisznót. Így lettek barátok Pamaccsal, aki az út hátralévő részében társául szegődött. Együtt menekültek meg Miszter Gogó elől, a sastól. Közben lenyugodott Afrika napja, így álomba szenderültek. Ilyen, és ehhez hasonló izgalmas próbatételek várnak még a barátokra. Vajon elérik céljukat?
Ha meg szeretnéd tudni, olvasd el ezt a könyvet! Kezdő olvasóknak ajánlom, mert nagy betűkkel írták, és sok fenomenális rajz szerepel benne.


Dományi Levente, 10 éves
Arnold Viktória – Arnold Szilvia: A nevem Bugi


Elsősorban azért tetszett ez a könyv, mert állatokról szól és vicces a történet. A főhősök: Ciki, a macska és Bugi, aki pincsi és tacskó keveréke. Nem szívelik egymást, de baj esetén segítenek egymásnak.
Mind a ketten az M betűs helyről érkeztek, vagyis a menhelyről fogadták őket örökbe. Gazdáik: Lapát és Hosszú – egy fiatal pár, akik épp családalapítás előtt állnak. Olyan gyerekeknek ajánlom ezt a könyvet, akik kisállattartáson gondolkoznak, de még bizonytalanok, mivel is jár ez. Aki elolvassa Bugi történetét, megtudhatja, hogyan neveljük kiskutyánkat, miként viseli kedvencünk az oltásokat, miért olyan kíváncsiak, miért szeretnek az asztal mellett koldulni, miért utálják ösztönből a kutyák a macskákat és végül, miért ne hagyjuk egyedül a kutyánkat a lakásban.
A leírást színes, mulatságos rajzok kísérik. Jó olvasást kívánok!


 Dományi Levente, 10 éves

Az én kisenciklopédiám DINÓK

Azért szeretem ezt a könyvet, mert anélkül hogy tudnék olvasni a dinók mellé rajzolt ábrákból látom, hogy mit evett, hol, hogyan élt. A rajzok meg nagyon jók, mert ijesztőek:)
(Anyuka hozzászólása: szép a grafikája, nem túl ijesztő és nem is mutatja a véres részleteket)

Kovács-Pataki Borostyán, 5 éves
Kedves tinik, ismét figyelmetekbe ajánlom egyik kedvenc könyvemet, amit mostanában olvastam.

Dunai Anita: Mit vegyek fel?
 

Bevezetés az öltözködés tudományának alapjaiba. Ír és képeket mutat a divatról, színek, formák, trükkök összeállításáról. Minden lánynak, aki szeret csinosan, szépen, divatosan öltözni, mindenképp ajánlom. Tesztek is vannak benne.

Nádasdi Jázmin, Neszmély (10 éves) 
Rouyer, Dominique Ali: Lányok nagy könyve
 

Kedves olvasók! Nem olyan rég iratkoztam be testvéreimmel együtt a könyvtárba, de számunkra mindig csodálatos ott lenni a sok újdonság, -játékok, kínálat, versenyek, farsang-, amire csak az időnk futja, szeretünk ott lenni.
De nemrég rátaláltam egy könyvre A Lányok könyvére, amit anyával napi szinten még át is beszéltünk, nagyon jó érzés volt beszélni a témákról, és megtanultam másképp látni bizonyos dolgokat, pl. másképp osztom be a zsebpénzem. Mindenkinek ajánlom e könyvet főképp, aki tinédzser, mert én is most vagyok azon a ponton, amikor nem mindent a szülővel beszélek meg.

Nádasdi Jázmin, Neszmély (10 éves) és testvérei


Telegdi Ágnes: Állatkölykök

Telegdi Ágnes Ó, azok a csodálatos állatok c. könyvei közül az Állatkölykökről szólót kölcsönöztük ki anyukámmal, és nagyon kedves nekem ez a könyv! Különösen azért mert egy kiskutya kölyökről szóló történet is van benne, és én is nagyon vágyom egy kiskutyára! Csakúgy mint Panni a mese hőse, aki karácsonyra kért a szüleitől egy kiskutyát, akinek előre már nevet is adott, Hópihének nevezte el. És hogy telesült-e Panni kívánsága? Olvassátok el gyerekek ti is a mesét és kiderül!

Boda Zsófia (6 éves)


 
Tegyük Jobbá a világot! De hogyan? – A világ nagy kérdései keresztény szemmel

Nem tudok elítélni senkit sem, aki kételkedéssel vesz a kezébe egy könyvet, melynek címe: Tegyük jobbá a világot! Micsoda idealizmus! Ráadásul ,,keresztény szemmel”. Na, most valami szájbarágós papolás következik arról, hogy mi a szeretet, a béke és a megbocsátás. Én nagy érdeklődéssel vettem kezembe a könyvet, és lélekben feltöltekezve, elégedetten csuktam be.

A százharminc oldalas kötetben mindössze tizenöt oldalon jelennek meg a keresztény vallás tanításai, mindig az adott problémához kapcsolódva. A témák – különbözőség, béke, anyagi különbségek, igazságtalanság, vezetők, szabadság, környezetvédelem, fenntartható fejlődés – rendkívül érdekesen és érthetően vannak feldolgozva. Az emberi konfliktusok gyökerét ragadják meg, rámutatva valódi problémákra.

A hazánkban a Bencés Kiadó által megjelentetett kiadvány olyan egyetemes etikát képvisel, ami mellé bármely vallás és kultúra jó szívvel odaállhat. Lehetnek árnyalatnyi különbségek, de hiszen a könyv is azt állítja, hogy ,,Mindannak ellenére, ami elválaszt és eltávolít minket egymástól, az emberek a lelkük legmélyén egyek.”

Makuvek Nóra, könyvtáros


Lázár Ervin: Foci

Ez a könyv nagyon vicces, tényleg olyan a magyar foci, amilyennek ez a könyv leírja! Nem csodálom, hogy a mesében szereplő kisfiú Isten segítségét kéri a sikeres játékhoz.Vigyor Azt szeretné, ha Isten beállna legalább három percre a magyar csapatba. A történet közepén van a kedvenc mondatom: Meg lehet rá kérni, hogy egy kicsit beálljon a magyar válogatottba?
Én is egy magyar csapatban focizom. Azért nem hagyom abba, mert hiszem, hogy egyszer még jó lesz a magyar labdarúgás.
Remélem nektek is tetszeni fog. Nagy-nagy szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a focit, vagy legalábbis hisz benne.

Dományi Levente, 4. osztályos tanuló


Geronimo Stilton: Az igazi úriegér

A könyv alapjául egy kedves mesefilm-sorozat szolgál, amit bár, ha jól emlékszem 12 éves kortól ajánlanak, mi néha megnézünk...
Ez a könyv különösen tetszett, mert Trappola (a főszereplő unokatestvére) mindent elront és olyan vicces. Azért is tetszett, mert szuper találós kérdések vannak a könyv végén (kérdőív, hogy mennyire jól nevelt az olvasó).

Ezt a könyvet melegen ajánlom: Kovács-Pataki Bíbor (5 éves)


Rowling, J. K.: Harry Potter és a Bölcsek köve

Kedves Gyerekek!

Ajánlani szeretném nektek a Harry Potter című hétkötetes sorozat első részét, amely azért tetszett nekem, mert nagyon izgalmas és letehetetlen. Azoknak ajánlom, akik szeretik a meglepő fordulatokkal teli, varázslókról szóló könyveket. Ebben az első részben ismerkedünk meg a 11 éves Harry Potterrel, aki most kezdi tanulmányait a Roxfort Boszorkány - Varázslóképző Szakiskolában. Nyomon követhetjük a fiatal Harry és új barátainak viszontagságait. Ez a könyv, ami a "Harry Potter és a Bölcsek köve" címet kapta, fiúk és lányok számára egyaránt érdekes lehet.

Tóth Kincső 4. osztályos tanuló
 


Disney, Walt: Pocahontas

A Pocahontas a legkedvesebb könyvem, és azért tetszik,  mert nagyon szeretem az indiánokat. És azért is tetszik, mert szeretem az olyan hosszú könyveket,  mint a Pocahontas.
A kedvenc szereplőm Nakama, Pocahontas barátnője,  és azért kedvelem,  mert majdnem úgy néz ki, mint Jázmin,  a kedvenc hercegnőm.
Amikor elkezdtük olvasni nagyon tetszett és már előre tudtam,  hogy szeretni fogom.  Először valaki kivette a könyvtárból,  de aztán visszahozták, Évi félretette nekünk és kivehettük.

Szilágyvári Eszter (6 éves)
 MESEBELI HERCEGNŐK
(Disney's, Egmont, Budapest 2002.)

A lányoknak ajánlom ezt a könyvet. Én nagyon szeretem a hercegnős történeteket, és ebben a könyvben olyanokat is találtam, amiket még nem ismertem. Benne volt a kedvenc hercegnős mesém is, "A kis hableény". Miután anyával elolvastuk a meséket, már én is el tudtam mesélni a kistesómnak (2 éves) a képeket együtt nézegetve.

Emhő Lídia (éppen 6 éves)


Geronimo Stilton

Kedves Gyerekek! Ajánlani szeretném nektek a Geronimo Stilton kalandjairól szóló könyveket. Én most A metró fantomját olvasom. Nyáron már több ilyen könyvet olvastam erről a szórakoztató pocokról (Pl.: A névtelen múmia,  A sajtpiramis titka,  Macskanagy rettegés). Mindegyik mulatságos történet és nagyon ajánlom nektek.

Kiss Viktor, 3. osztály


Herman Melville : Moby Dick ( Klasszikusok képregényben)


Egy rögeszme, amely mindnyájunkat, kivéve engem, elpusztított... Ishmael vagyok. Aki bennszülött társával egy bálnavadász hajóra szegődött. Ez nem lett volna baj, ha a kapitányunk, egy seb és rengeteg bosszúvágy vezérelte gondolat miatt nem irányította volna a pokolba a hajót. Én nem tudom, hogy a 2 évig tartó hosszú hajsza után mi zajlott a fejében, de egy mondatára tisztán emlékszem : "Mindhalálig gyűlöllek Moby Dick!". Nekem egy spanyol teherhajóval sikerült elmenekülnöm, de a seb nem forr be soha.

Schmidt Péter, 4. osztály
 Gárdonyi Géza: Egri csillagok


Mindenkinek ajánlom ezt könyvet, aki szereti a történelmi regényeket, különösen a magyar történelemnek azt a korszakát, ami a török hódoltsággal foglalkozik. Kedvenc szereplőm Bornemissza Gergely, mert szemfülességének és találékonyságának köszönhetően tudnak megszökni Vicával a török táborból, az ostrom alatt kitűnik bátorságával és vakmerőségével társai közül. Az ütközetek és az ostrom leírása nagyon érdekes, és izgalmas, pont olyan, amilyennek elképzeltem az alapján, amit töri órán tanultam róla.

Dományi MarcellPetőfi Sándor: János vitéz


"Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra."
Hogyna lett Jancsiból  János vitéz? Különböző világokon keresztül, ismeretlen tájakon járva, sok kaland és próbatétel után végre kedvesére talál Tündérországban.


Lindgren, Astrid: Juharfalvi Emil


"...kérem a sipkám!"
Ami a lányoknak hArisnyás PIppi, az a fiúknak Juharfalvi Emil. Emiltől semmi sincs biztonságban, ő a csibészkedés mestere. Zsebpénzét néha lenyeli, felfordulást hagy maga után. Kiválóan ért a felnőttek és kislánya bosszantásához. Történetének több folytatása is van. Olvassátok el mindet!

Noszik Péter
 Czigány Zoltán : Csoda és Kósza

„Nagyon teszik a névválasztás, Kósza, aki mindig elkószál és Csoda akinek csodákat kell művelnie hogy visszajöjjön.  Szeretem   a vicces neveket, és hogy velük minden megtörténhet,  ami csak elképzelhető. Még a Marson is jártak. A kedvence mégis az, hogy a nekik nem tetsző felnőtteket patalenyomatokkal látják el.”Geronimo Stilton

„Ez az egyik kedvenc könyvsorozatom. Szeretem, hogy egerek a főhősök, akik olyanok, mint az embereknek. Imádom, hogy minden helyszínről külön térkép van, és minden le van rajzolva. Azt is szeretem, hogy rövidek a fejezetek, akár egyedül is szívesen olvasgatom.  Néha feladatok is vannak benne, amit még a testvérem (aki 3 éves) szívesen old meg.”


Olvasói üdvözlettel:

Juhász Bence
Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve