Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huTiszta forrásból merítettek a kamaszok - Kalapos Éva volt a vendégünk

Az Országos Könyvtári Napok a gyermekek számára is tartogatott író-olvasó találkozót. Ezúttal a célcsoport a kamaszok voltak 2017. október 5-én. Kalapos Éva írónő látogatott el a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba, hogy tiniknek szóló könyveit bemutassa, és azokon keresztül a közönség megismerje a fiatal generáció életritmusát.

Éva mesélt arról is, hogy már kisebb gyermekként írogatott, amolyan naplószerűen, majd felsőfokú tanulmányai alatt érett meg benne az a gondolat, hogy író legyen. Nagy kedvence Szabó Magda és az ő művei, ezért különös tekintettel figyel a 2017-es esztendőre, amikor Szabó Magda születésének 100. évfordulóját ünnepeljük.
Kalapos Éva a nagysikerű D. A. C. regényfolyam szerzője, az első kötet írásakor még nem sejtette, hogy a sorozat mostanra hat kötetessé duzzad. Az egyes részek folytatását indokolta, hogy a tini olvasók igen kedvelik a könyvet, sokan azonosulnak egy-egy karakterrel. Az írónő saját élettapasztalata segíti írói tevékenységét, amint elmondta, regényeiben csak olyan kifejezéseket vet papírra, amelyeket ő maga is használ a mindennapokban. A modern szófordulatok, és a velük megegyező stílus ragadja meg a kamaszokat, és általuk érzik magukhoz közel a történeteket. A sorozat egyes kötetei között összefüggés van, de önállóan is olvashatók, mert a részekben visszautal az előzményekre.
A Massza című önálló regény sarkalatos pont, hiszen már-már pszichológiai mélységekbe nyúlik. A történet szerint egy fiatal fiút zaklatnak az iskolában, szinte kirekesztik a körülötte lévő kortársai. Az ő személyes életválságát ismerhetjük meg, és arra is választ kapunk, hogy vajon talál-e kiutat ebből. Az írónőnek igencsak bele kellett ásnia magát a mélylélektani ismeretekbe, és ez akaratlanul is megviselte. Ugyanakkor örül, hogy noha ő nem szakember, mégis segíthet a bajba jutott kamaszoknak, hiszen a könyv végén útmutatót találunk arra vonatkozóan, hogy hol érdemes kapaszkodót keresnie annak, aki a főszereplőhöz hasonlóan válságban szenved. Az iskolák egyre inkább beépítik a tanrendbe, és foglalkoznak a témával, a Massza című könyv több iskolában ajánlott olvasmány.
A találkozón jelenlévő fiatalok feltehették a bennük megfogalmazódott kérdéseket, végül közvetlen beszélgetés alakult ki Éva és a tinik között. Köszönjük, hogy könyvtárunk a Nemzeti Kulturális Alap és az Informatikai és Könyvtári Szövetség támogatásával hozzájárulhatott ehhez a találkozáshoz. Hamarosan megjelenik Kalapos Éva új könyve Muszáj címmel, bizonyára hasonló sikerekkel övezve, mint az eddigi művei. Mi pedig már nagyon várjuk!

Goldschmidt Éva

Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve