Könyvtárunkról

Bemutatkozás
Közérdekű adatok

Könyvtári dokumentumok
Gyűjtemények

Régi honlap (Archív)

Névadónkról

Felnőtt könyvtár
Iskolai közösségi szolgálatElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon:
06-34/ 380-281

E-mail:
gyerek@mzsvktata.huTojásfestés bökkenőkkel, vagy mégsem?


2017. április 6-án kézműves foglalkozásra érkezett a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekrészlegébe a Talentum Iskola 3. osztálya. Húsvét közeledtével nyuszi fakanálbábot készítettünk a gyerekekkel.


Mindenekelőtt a húsvét eredetével, a húsvéti népszokásokkal ismertettem meg a gyerekeket Tészabó Júlia Húsvét – Magyar hagyományok című csodálatosan illusztrált, átfogó könyve alapján, melyet a gyerekek is nagy érdeklődéssel lapozgattak. Ezt követte Enyedy György Tojásfestés bökkenőkkel című tündéri meséjének felolvasása, melyet nagy figyelemmel hallgattak a lurkók. Ekkor fogtunk neki a fakanalak életre keltésének. A tapsifülesek percről-percre csinosodtak, a kisdiákok elemükben voltak fantázia és kreativitás terén. A nyulacskák egyszer csak hallani, látni, szagolni kezdtek hatalmas füleikkel, forgó szemeikkel, szimatoló orrocskájukkal. A kis bábosok rögtön mozgatták is az új szerzeményt, és a paravánhoz futva játszottak velük.
Ahhoz, hogy az elhangzott mesét eljátszhassuk, már előre elkészítettem az erdő díszletét,  lakóit és a kellékeket. Így már csak az volt hátra, hogy közösen megállapodjunk, ki melyik szerepet alakítja a mesében. Pillanatok alatt elfogytak a mesealakok, és már kezdődhetett is a próba. A gyerekek már itt is ügyeskedtek: remekül mozgatták a bábjaikat, ötletesen alkalmazták a mese szövegét, csodásan játszottak a hangjukkal. A gyakorlás után jöhetett az előadás, ami még inkább szórakoztatóan, szívet gyönyörködtetően sikerült.  Nagyon büszkék voltunk a tanárnővel a kisdiákokra: meg is tapsoltuk a produkciót, a bábosok pedig rutinosan hajoltak meg a paraván előtt, fülig érő szájjal. Csak a mese címében szerepelt bökkenő, az előadásban ennek híre-hamva sem volt.

Dományi Zsuzsanna

Képek>>Eseménynaptár
<
>
<
>


Nyitvatartás
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00

Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00

9:00-12:00
Zárva
 Folyóiratok

 Mindenki Mesekönyve